Ευγενία Κωστή – Συνέντευξη 1
Αγαπημένη μου Ευγενία Κωστή με μεγάλη μου χαρά σε καλωσορίζω στην ομάδα Βιβλιοφάγοι και στη στήλη Παιδική Γωνιά. Ας γνωριστούμε καλύτερα…

Από την Ελένη Παπαθεοδώρου

1. Ποιος είναι ο τίτλος του παραμυθιού σου και πώς προέκυψε;

Ο τίτλος των παραμυθιών μου είναι Κίνε και Κόνι – Η πρώτη τους περιπέτεια και Κίνε και Κόνι – Η Λίμνη των Ζαχαρωτών. Το πως εμπνεύστηκα τα ονόματα των ηρώων μου Κίνε και Κόνι είναι μάλλον τυχαίο.

2. Πες μας λίγα λόγια για τα παραμύθια σου.

Η σειρά παραμυθιών Κίνε και Κόνι αφορά τους δύο ήρωές μου, ένα σκιουράκι και ένα λαγουδάκι που ζούνε σε ένα μαγικό και παραμυθένιο δάσος. Οι δυο τους είναι περίεργοι και θέλουν να ανακαλύψουν τα πάντα. Στην πρώτη τους περιπέτεια ο Κίνε και ο Κόνι έχουν ένα και μοναδικό σκοπό, να βρουν τα σπάνια μοβ βατόμουρα! Στη διαδρομή θα γνωρίσουν το Πεταλολούλουδο, το άλογο που πετάει και τη σοφή κουκουβάγια Αγριππίνα που θα τους διδάξουν τη δύναμη της φιλίας. Στη δεύτερη περιπέτειά τους, τη Λίμνη των Ζαχαρωτών, ο Κίνε και ο Κόνι συναντούν μία ιδιαίτερη λίμνη όπου η παρέα τους θα μεγαλώσει. Παρέα με τα δύο γουρουνάκια, το τζιντζεράκι και τον Υάκινθο θα αναλάβουν μία απολαυστική αποστολή. Στη νέα αυτή ιστορία οι δύο φίλοι έρχονται πιο κοντά από ποτέ και ενώνονται σε κάθε εμπόδιο και δυσκολία. Παράλληλα, αντιλαμβάνονται πόσο ξεχωριστός είναι ο καθένας τους. Και στα δύο παραμύθια είναι έντονα τα στοιχεία της φύσης.

3. Ποια είναι η αγαπημένη σου εικόνα στο παραμύθι;

Δεν υπάρχει αγαπημένη μου εικόνα στο παραμύθι. Όλες έχουν μία ξεχωριστή θέση μέσα μου, μιας και ακόμη πριν δημιουργηθεί η εικονογράφηση, τις έχω φανταστεί αυτές και άλλες τόσες στο μυαλό μου, ταξιδεύοντας πολλές φορές εκεί.

4. Ποια ήταν η αφορμή να γράψεις το παραμύθι σου;

Δε νομίζω ότι υπήρχε συγκεκριμένη αφορμή. Απλά κάποια στιγμή βγήκε αυθόρμητα η ανάγκη να εκφράσω τις σκέψεις μου και έτσι πήρα στυλό και χαρτί και άρχισα να γράφω. Ίσως με αυτό τον τρόπο να βγήκε το παιδί που έχω μέσα μου.

5. Αν ήσουν παιχνίδι, ποιο παιχνίδι θα ήθελες να ήσουν και γιατί;

Αν ήμουν παιχνίδι μάλλον θα ήμουν ένα μικρό αεροπλανάκι προκειμένου να ταξιδεύω σε όλα τα μέρη του κόσμου.

6. Αγαπημένο παιδικό παραμύθι.

Ο κοντορεβυθούλης γιατί το παραμύθι αυτό μου το διηγούταν ο πατέρας μου τα βράδια λίγο πριν κοιμηθούμε.

7. Από ποιον ήρωα παιδικού παραμυθιού ή παιδικής σειράς κινουμένων σχεδίων θα ήθελες να πάρεις συνέντευξη και τι θα τον ρωτούσες;

Θα έπαιρνα συνέντευξη από την Πολυάννα, την ηρωίδα της συγγραφέως Ελεανόρ Πόρτερ, ρωτώντας τη ποια είναι η μυστική συνταγή να είμαστε χαρούμενοι, ανεξαρτήτων συνθηκών, βλέποντας πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Η Πολυάννα, ήταν ένα πολύ χαρούμενο κορίτσι, παίζοντας το παχνίδι της χαράς και κατορθώνοντας να σκορπά την ευτυχία στους γύρω της, ακόμα και αν αυτοί ήταν δύστροποι, απαισιόδοξοι ή θλιμμένοι.

8. Αν σου έλεγαν ότι μπορείς να βάψεις τον κόσμο με ένα χρώμα, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Θα διάλεγα το μπλε χρώμα, το χρώμα της θάλασσας και του ουρανού, σε όλες τις αποχρώσεις του. Νομίζω ότι το χρώμα αυτό με ηρεμεί, με ταξιδεύει και με ξεκουράζει σε κάθε περίπτωση.

9. Πώς θα έκανες ένα παιδί να χαμογελάσει;

Μα φυσικά θα του χαμογελούσα και θα προσπαθούσα να φτιάξουμε μαζί εικόνες στο μυαλό μας, είτε παίζοντας μαζί, είτε δημιουργώντας μία ιστορία.

10. Πες μας 3 χαρακτηριστικά σου όταν ήσουν παιδί.

Ήμουν ένα παιδί που του άρεσε πολύ το διάβασμα, είτε αφορούσε τα σχολικά μαθήματα είτε παιδική λογοτεχνία, πολύ κοινωνικό και χαρούμενο.

11. Τι θα ήθελες να έχουν όλα τα παιδάκια του κόσμου;

Πρώτα απ’όλα υγεία, ένα ζεστό σπιτικό με γονείς που να τους δίνουν πολλή αγάπη και φυσικά να μη πεινάει κανένα παιδάκι και όλα να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση.

12. Ποια είναι η αγαπημένη σου γεύση παγωτό;

Η αγαπημένη μου γεύση σε παγωτό είναι σοκολάτα υγείας.

13. Ασχολείσαι ή δημιουργείς κάτι άλλο; Θα ήθελες να μοιραστείς κάτι μαζί μας;

Μέσα στη χρονιά θα εκδοθεί και το τρίτο βιβλίο της σειράς Κίνε και Κόνι, δημιουργώντας παράλληλα και το επόμενο παιδικό βιβλίο μου.

Ευχαριστούμε τόσο πολύ που σε γνωρίσαμε αγαπημένη μου Ευγενία!

Βιογραφικό

H συγγραφέας Ευγενία Κωστή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πειραιά με μεταπτυχιακές σπουδές στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση και εργάζεται ως οικονομική αναλύτρια. Έχοντας καλλιτεχνικές ανησυχίες από μικρή, ασχολήθηκε με τη μουσική ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο πιάνο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια την κέρδισε η συγγραφή παιδικών ιστοριών, που της δίνει ιδιαίτερη χαρά και τη γυρνάει στα παιδικά της χρόνια. Στον μαγικό κόσμο των περιπετειών των δύο φίλων, Κίνε και Κόνι, η συγγραφέας αποσκοπεί να αγγίξει τις καρδιές των παιδιών και να τους προσφέρει στιγμές χαράς, γέλιου και φαντασίας!

Διαβάστε το σχετικό άρθρο στους Βιβλιοφάγους