Evgenia Kosti_3 – Ευγενία Κωστή_3

Συνέντευξη με τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ευγενία Κωστή, καλεσμένη της Νεκταρίας Βαρσαμή Πουλτσίδη.

Κάθε ταξίδι στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας είναι μία ξεχωριστή εμπειρία για καθένα από εμάς, παιδιά και ενήλικες.

Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ευγενία Κωστή, με αφορμή τα δύο έργα της σειράς Κίνε και Κόνι, «Η πρώτη τους περιπέτεια» και «Η Λίμνη των Ζαχαρωτών».

Ν.Β.Π : Καλησπέρα κυρία Κωστή τι σημαίνει για εσάς το παραμύθι;

Ε.Κ: Το παραμύθι για μένα είναι φαντασία, ταξίδι, περιπέτεια. Και όλα αυτά ελπίδα και όνειρο. Είναι η ελπίδα που μπορεί να έχει καθένας από εμάς ότι μπορεί να αλλάξει τη ζωή του, να κυνηγήσει τα όνειρά του και να θέσει στόχους. Να έχει μία ωραία ιδέα και έμπνευση που θα την πιστέψει και θα τη θέσει σε εφαρμογή. Επίσης, το παραμύθι είναι διασκέδαση, ξεγνοιασιά, χαρά, γέλιο και χρώματα.

Ν.Β.ΠΠώς ένας γονιός θα μάθει στο παιδί του να αγαπάει τα βιβλία;

Ε.Κ: Πολλοί γονείς εκφράζουν το παράπονο ότι τα παιδιά τους δε διαβάζουν βιβλία. Νομίζω πως δεν υπάρχει μαγική συνταγή και τίποτα δε γίνεται με το ζόρι. Αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε να διηγούμαστε βιβλία στο παιδί μας όταν είναι μικρό, και δε ξέρει να διαβάσει. Οι γονείς καλό είναι να αφηγούνται μία ιστορία με τρόπο που να ταξιδεύει το παιδί μέσα σε αυτή. Θα μπορούσαν να διαβάσουν πρώτα μόνοι τους την ιστορία και να σκεφτούν τον τρόπο που θέλουν να την αφηγηθούν. Να μην την απαγγείλουν απλά, αλλά να την κάνουν ενδιαφέρουσα και να χρωματίσουν τη φωνή τους, να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα του σώματος τους, κάποια μουσική υπόκρουση, και φυσικά να κάνουν διάλογο με το παιδί. Να το ρωτήσουν πως θα συνέχιζε την ιστορία, τι του έκανε εντύπωση, ή απλά να του ζητήσουν να κλείσει τα μάτια του για να πει τι φαντάζεται.

Ευγενία Κωστή - Το Βήμα της Γυναίκας

Ν.Β.Π: Από που θεωρείτε ότι πηγάζει η φαντασία σας;

Ε.Κ: Η φαντασία μου είναι εσωτερική. Πηγάζει από μέσα μου. Ήταν μαγική εκείνη η μέρα που ανακάλυψα ότι μπορούσα να γράψω. Όλες οι σκέψεις μου βγήκαν αβίαστα. Έτσι, ξαφνικά πήρα ένα χαρτί και ένα στυλό και ξεκίνησα. Ίσως είναι χάρισμα και είναι ταλέντο να έχω συγγραφική φαντασία. Όσο όμως χρειάζεται φαντασία άλλα τόσο χρειάζεται σωστή δομή των σκέψεων, επιμέλεια κειμένου, ωραία πλοκή και εγρήγορση.

Ν.Β.Π : Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο σκοπός ενός συγγραφέα παιδικών
βιβλίων;

Ε.Κ: Ο συγγραφέας πρέπει να έχει έναν σκοπό, να διασκεδάσει τον μικρό αναγνώστη, να του προσφέρει στιγμές χαράς, γέλιου και φαντασίας, να τον κάνει να ονειρευτεί αλλά κυρίως να του περάσει κάποια ωραία και σωστά μηνύματα με έναν ευφάνταστο και χαλαρό τρόπο. Το παιδί δεν πρέπει να νιώσει διδακτισμό. Πχ. κάνε αυτό ή το άλλο. Μέσα από το γράψιμο μας πρέπει να απαντήσουμε στο βασικό του ερώτημα: Γιατί να το κάνω αυτό?

Ν.Β.Π: Πείτε μας λίγα λόγια για τα βιβλία σας.

Ε.Κ: Η σειρά βιβλίων Κίνε και Κόνι είναι ευφάνταστες περιπετειώδεις ιστορίες με κύριο μήνυμα τη δύναμη της φιλίας και την ομαδικότητα. Οι δύο πρωταγωνιστές και ήρωες μου είναι ο Κίνε το σκιουράκι και ο Κόνι το λαγουδάκι. Οι δύο αυτοί φίλοι στηρίζονται ο ένας στον άλλο και παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που συναντούν, ενώνονται για να πετύχουν το σκοπό τους και να βοηθήσουν τους γύρω τους. Ακόμη και όταν κάτι φαντάζει ακατόρθωτο αυτοί δεν εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους. Και βέβαια είναι πολύ περίεργοι. Θέλουν να εξερευνήσουν και να μάθουν τα πάντα.

Ν.Β.Π: Ποια πιστεύετε ότι είναι η θέση του παιδικού βιβλίου στη σύγχρονη εποχή;

Ε.Κ: Σκέφτομαι πως σήμερα υπάρχει πληθώρα παιδικών βιβλίων. Μεγάλη ποικιλία βιβλίων κλασικής λογοτεχνίας και πολλών νέων. Από την άλλη η χρήση της τεχνολογίας, και η γρήγορη εναλλαγή της εικόνας ίσως έχει αποδυναμώσει κατά κάποιο τρόπο την ενασχόληση των παιδιών με το παιδικό βιβλίο. Από την άλλη, όμως, βλέπω ότι υπάρχουν τόσο ευαισθητοποιημένοι γονείς που πραγματικά αναζητούν ωραία βιβλία και τους ενδιαφέρει να καλλιεργήσουν στο παιδί τους την αγάπη για το βιβλίο.

Ν.Β.Π : Μπορεί ένα παιδικό βιβλίο να συγκινήσει έναν ενήλικα;

Ε.Κ: Ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να συγκινήσει και έναν ενήλικα. Αρχικά γιατί και εμείς οι μεγάλοι θέλουμε να γινόμαστε ενίοτε παιδιά. Και μάλλον γιατί έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη να χαλαρώσουμε, να γελάσουμε, να ονειρευτούμε και να ταξιδέψουμε δραπετεύοντας από τη δύσκολη καθημερινότητα. Άλλωστε όταν το παιδί είναι μικρό και εμείς οι μεγάλοι του διηγούμαστε ένα παραμύθι, νομίζω ότι μεταφερόμαστε με μεγάλη ευκολία στον φανταστικό αυτό κόσμο.

Ν.Β.Π : Ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων θα μπορούσε να ασχοληθεί και
με τη συγγραφή βιβλίων για ενήλικες;

Ε.Κ: Η συγγραφή και η φαντασία δεν έχει όρια. Επομένως, αν κάποιος συγγραφέας παιδικών βιβλίων αισθανθεί την ανάγκη ή έχει την έμπνευση να γράψει ένα βιβλίο ενηλίκων να το κάνει. Ίσως, μάλιστα καταφέρει να προσεγγίσει κάποια θέματα που απασχολούν εμάς τους ενήλικες με ένα ευαίσθητο και τρυφερό χαρακτήρα. Προσωπικά, λοιπόν, και εγώ αν και για την ώρα μου βγαίνει να γράφω μόνο παιδικά βιβλία, δεν αποκλείω ότι θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο ενηλίκων στο μέλλον. Η ζωή πολλές φορές μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Άλλωστε κάποτε δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα γινόμουν συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Ν.Β.Π: Θα υπάρξει συνέχεια στις περιπέτειες του Κίνε και του Κόνι;

Ε.Κ: Ναι θα υπάρξει συνέχεια. Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει και το τρίτο βιβλίο της σειράς Κίνε και Κόνι.

Ν.Β.Π : Ευχαριστούμε θερμά τη συγγραφέα Ευγενία Κωστή για το χρόνο που μας
διέθεσε και της ευχόμαστε τα βιβλία της να είναι καλοτάξιδα.

Νεκταρία Βαρσαμή Πουλτσίδη  ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο Σαλαμινίων Βήμα.