Το ταξίδι ενός παραμυθιού

 

Παραμύθι! 

Μία λέξη μαγική που ξυπνά σε όλους μας παιδικές αναμνήσεις, όμορφες στιγμές με τους γονείς, τον παππού και τη γιαγιά και ιστορίες απαράμιλλης ομορφιάς για μαγικά πλάσματα, νεράιδες και ξωτικά.

Γιατί όμως να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας; Έχουμε αναρωτηθεί τι προσφέρουν στους μικρούς μας φίλους;

Αρχικά, η εξιστόρηση ενός παραμυθιού από τον γονιό στο παιδί , δημιουργεί ζεστασιά και ασφάλεια. Τα παιδιά αισθάνονται αγάπη και σιγουριά ότι οι γονείς τους, τους αφιερώνουν χρόνο και είναι εκεί για να τα φροντίσουν. Με αυτό τον τρόπο η σχέση γονιού παιδιού γίνεται πιο ισχυρή.

Τα παραμύθια, επίσης, μεταφέρουν πολύ σημαντικά μηνύματα, όπως την φιλία, την αγάπη, το σεβασμό, τη διαφορετικότητα και τους ισχυρούς δεσμούς της οικογένειας. Παράλληλα, αγγίζουν θέματα δύσκολων καταστάσεων όπως το διαζύγιο ή τον αποχωρισμό ενός αγαπημένου προσώπου. Μέσα από την πλοκή των φανταστικών ηρώων, τα παιδιά θωρακίζονται μαθαίνοντας με τρόπο τρυφερό και αβίαστο, να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, όπως το φόβο, τη λύπη ή την ντροπή. Το παραμύθι δεν επιβάλλει απόψεις, ούτε έχει τον αυστηρά διδακτικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, επιδρά θεραπευτικά με έναν αρμονικό τρόπο.

Σπουδαία είναι, επίσης, η καλλιέργεια της φαντασίας ενός παιδιού, η έκφραση των ιδεών του με τρόπο δημιουργικό και ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου του. Σκεφτείτε, άλλωστε, να υπήρχε ένας κόσμος χωρίς φαντασία, αποστειρωμένος που το μόνο που θα επικρατούσε θα ήταν η λογική. Ο κόσμος θα ήταν πραγματικά δυστυχισμένος. Οι μεγάλες και πρωτότυπες ιδέες χρειάζονται φαντασία από μικρούς και μεγάλους.

Παράλληλα το παραμύθι βοηθά το παιδί στη συγκέντρωση. Ακόμη και παιδιά υπερκινητικά μπορούν πραγματικά να συγκεντρωθούν στη δύναμη των λέξεων ενός παραμυθιού. Πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται μέσω εξιστόρησης του παραμυθιού, από κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο γεμίζοντας τα χαρά.

Όσο κουρασμένοι και αν είμαστε ας φροντίζουμε πάντοτε λίγο πριν το τέλος της ημέρας να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας. Το έχουν πραγματικά ανάγκη! Άλλωστε ίσως με αυτό τον τρόπο καταφέρουμε εμείς οι μεγάλοι να μπούμε στη παιδική τους ψυχή και να αφουγκραστούμε τα άγχη τους!

Scroll to top