Πώς το παιδί μου θα διαβάζει παραμύθια

Πολλοί γονείς εκφράζουν το παράπονο τους ότι τα παιδιά τους δε διαβάζουν παραμύθια. Νομίζω πως δεν υπάρχει μαγική συνταγή και τίποτα δε γίνεται με το ζόρι. Αλλά ας ξεκινήσουμε για αρχή όταν το παιδί είναι μικρό.

Η αγάπη για τα βιβλία καλλιεργείται από πολύ μικρή ηλικία, όταν το παιδί δε ξέρει ακόμη να διαβάσει. Οι γονείς, όμως, εξιστορούν μία ιστορία με τρόπο που να το ταξιδεύουν μέσα σε αυτή. Διαβάστε πρώτα οι ίδιοι την ιστορία και σκεφτείτε τον τρόπο που θέλετε να την αφηγηθείτε. Μη την απαγγέλετε απλά, αλλά κάντε την ενδιαφέρουσα και χρωματίστε τη φωνή σας. Χρησιμοποιείστε τη γλώσσα του σώματος σας, κάποια μουσική υπόκρουση, βρείτε ένα αντικείμενο από το σπίτι που να ταιριάζει στην ιστορία ή να ταυτίζεται με κάποιον από τους ήρωες.

Ρωτήστε το τι του έκανε εντύπωση, πως θα ήθελε να συνεχίσει την ιστορία, τι θα ήθελε να αλλάξει στην ιστορία ή ζητήστε του απλά να κλείσει τα μάτια του και να σας πει τι φαντάζεται. Παρακινείστε το να ζωγραφίσει κάτι που του άρεσε από το παραμύθι ή κάντε το θεατρικό. Δώστε του μία λέξη, μία φράση και δημιουργήστε μαζί μια ιστορία. Κάντε το με λίγα λόγια παιχνίδι και αυτόν πρωταγωνιστή ως συγγραφέα ή εικονογράφο.

Και την επόμενη φορά πηγαίνετε μαζί σε μία παρουσίαση βιβλίου ή μία παιδική θεατρική παράσταση. Και όταν επισκεφτείτε ένα βιβλιοπωλείο παροτρύνετέ το να διαλέξει εκείνο του βιβλίο που του αρέσει.

Scroll to top